Met hulp van Servicepunt Vrijwilligerswerk uit sociaal isolement en op weg naar vaste baan

“Ik gebruik Michael vaak als voorbeeld”

“Michael doet het machtig goed”, zegt Jan Lubbers een paar keer met nadruk. Jan is van welzijnsorganisatie WIJZ en heeft diverse keren met Michael samengewerkt in het Cultuurhuis in de Zwolse wijk Stadshagen.
“Hij doet het machtig goed”, klinkt het nogmaals.

Ruby Blom, projectmedewerker bij het Servicepunt Vrijwilligers en tevens trajectcoach van Michael, is al even enthousiast. “Ik gebruik Michael vaak als voorbeeld voor anderen. Hij heeft de afgelopen maanden zùlke mooie stappen gemaakt.”
Michael – zijn achternaam wil hij liever niet in dit verhaal – marcheerde in een maand of negen van in feite niets naar assistent-beheerder van het Cultuurhuis. Want hoe anders zag zijn leven er een klein jaar geleden nog uit: een timide vent, die in een isolement leefde in zijn woning in Zwolle. Geen vrienden of vriendinnen, geen Facebook, geen sociale contacten. En bovendien werkloos.

Zucht
Michael (26) heeft, vindt hij zelf, ‘een relatief normale jeugd’ gehad. Hij zegt het met een zucht waarin veelbetekenende gelatenheid doorklinkt.

Maar terwijl zijn leeftijdsgenoten na de Havo soms fluitend een vervolgstudie deden, lukte dat Michael niet. Hij ontwikkelde een ‘lichte depressie’ en kreeg angstklachten. Michael begon met diverse hbo-opleidingen, maar maakte ze  – op één na – door allerlei omstandigheden niet af.  “In Almere bijvoorbeeld voelde ik me niet thuis tussen allemaal veel jongere leerlingen en in die tijd zijn er toch ook wel weer veel dingen gebeurd.” Uiteindelijk ronde hij wél een opleiding tot chemisch laborant af. Daar ligt nu nog steeds zijn hart.

Hoop
“Ja, je moet toch steeds maar doorgaan met je leven”, constateert Michael. In januari van dit jaar gloorde er hoop, nadat hij een gesprek had met de afdeling WRA van de gemeente Zwolle.
Michael kwam terecht bij Dock24, een trajectbureau dat is opgezet om mensen te activeren die langdurig in de bijstand zitten. Het is een uniek samenwerkingsverband van de gemeente, welzijnsorganisatie Travers, WIJZ, Focus en de Stichting Present, een soort makelaar in vrijwilligerswerk. Bij Dock24 krijgen Zwollenaren met een afstand tot onderwijs of de arbeidsmarkt de mogelijkheid om vaardigheden op te doen die hen in staat stellen weer actief mee te doen in de samenleving. Alles is maatwerk en iedereen wordt intensief begeleid.

Sociale omgeving
Ruby Blom werd de trajectcoach van Micheal en plaatste hem in het Cultuurhuis in Stadshagen. Daar komen dagelijks allerlei mensen en verenigingen over de vloer.
“Een prachtige sociale omgeving voor hem”, zegt Ruby. “Hij wordt er als vrijwilliger ingezet om van de bank af te komen, om in contact te komen met andere mensen. En als ik zie hoe het nu met hem gaat, dan heeft hij al een enorme ontwikkeling doorgemaakt, Zo heeft hij al maatjes gemaakt met een andere vrijwilliger. Het gaat steeds beter”, constateert een zeer tevreden Ruby. “Als we zien dat Michael toe is aan een volgende stap, dan nemen we weer contact op met de gemeente om te kijken of we een leer-werktraject voor hem kunnen vinden.”

Gastheer
Wekelijks is Michael minimaal een uur of tien in het Cultuurhuis. “Soms meer, want dat wil ik graag. Ik ben er gastheer en aanspreekpunt voor de bezoekers. In de diverse ruimtes zet ik de spullen klaar voor de verenigingen die hier komen, voor hun bijeenkomsten: stoelen, tafels, een beamer, koffie schenken… allerlei van dat soort zaken. Het is de bedoeling dat ik binnenkort meer verantwoordelijkheden krijg. Dat ik hier dan zelfstandig het gebouw kan openen en afsluiten. Ik merk dat ik ritme heb opgebouwd, uit mijn sociale isolement kom en weer mensen ontmoet. Zonde dat het de afgelopen jaren zo gelopen is.”

Vaste baan
Als assistent-beheerder van het Cultuurhuis heeft hij het dus uitstekend naar zijn zin. Hij is best wel trots op wat hij inmiddels heeft bereikt, ook al zal hij dat niet hardop roepen. “Het gaat goed”, zegt hij met onnodige bescheidenheid. “Maar ik wil meer. Geen studie meer, dat wordt het waarschijnlijk niet. Eerst een leer-werktraject en dan een vaste baan, bijvoorbeeld in de laboratoriumtechniek, als allround analist. Want daarvoor heb ik een studie afgerond. Ja, ik kijk toch weer naar de toekomst en wil echt een carrière opbouwen.”