Honderden bezoekers op Winterfair Brinkgreven

Het jaarlijkse bedankfeest voor vrijwilligers van het Servicepunt Vrijwilligerswerk was in Zwolle het Applausfeest op 28 november en de Winterfair op 19 december in Deventer. In Zwolle werd het Applausfeest op 28 november ‘s middags gehouden. Er kwamen meer dan 350 bezoekers. Op Brinkgreven was het meer dan gezellige samenzijn tussen 11.00 en 18.00 uur op 19 december met zo’n 200 bezoekers. Tweemaal dus een fantastische sfeer.

 

Honderden bezoekers op Winterfair op Brinkgreven

De kerstsfeer klinkt je tegenmoet

Al ver buiten het Brinkgreven terrein hoor je de donkere, maar heldere klank van een midwinterhoorn. In ver vervlogen eeuwen een geluid dat, volgens sommige historici, bedoeld was om boze machten angst aan te jagen. Later werd het ook gebruikt als communicatiemiddel: een roep om naar een bepaalde plek te komen. In dit geval de jaarlijkse Winterfair op Brinkgreven. Maar liefst zo’n 250 Deventernaren, vrijwilligers en cliënten van de Dimence Groep gaven gehoor aan de oproep om te komen naar de Winterfair in de Steerne.

Nu zijt wellekomen
Buiten De Steerne twee midwinterhoornblazers uit Kotten, een buurtschap bij Winterswijk. En er staat een kraampje waar twee dames ter plekke ‘knieperties’ met slagroom maken en warme chocomelk schenken voor iedereen die wel wat warms lust op deze frisse winterdag.
Binnen worden de gasten welkom gezongen door het vrijwilligerskoor van Dimence. Te midden van tal van kraampjes zingen zij het Nu zijt wellekomen, het Stille Nacht, Heilige Nacht en tal van andere kerstliederen. Het klinkt warm en sfeervol, in een al even sfeervolle Steerne. Alles wat Dimence heet is aanwezig, zoals bijvoorbeeld de vier leer-werkbedrijven. Dat een zorginstelling zich zo breed kan presenteren; geweldig. Een lust voor het oog.

Zorghoeve
Soms is die presentatie heel eenvoudige maar doeltreffend: een blauw, plastic boodschappenkrat met mooi schoon geboende aardappels. Daarnaast een stapel uien, een stuk of wat knolselderijen, een pompoen…. Allemaal het resultaat van maandenlang noeste en trotse arbeid van medewerkers op de Zorgboerderij de Heihoeve in Lettele. Wekelijks verkopen zij aan circa honderd gezinnen uit de omgeving hun veelal biologische groenten, fruit, brood en zuivel.

Even verderop brengen drie dames veelkleurige glazen objecten aan de man of vrouw: schaaltjes, schoteltjes, onderzetters voor theepotten, noem maar op. Sinds mei zijn vrijwel dagelijks cliënten van Dimence bezig geweest met het vervaardigen van deze kleine kunstwerken voor deze markt. Dat gebeurt allemaal in het glasatelier onder leiding van Frank Loman. Alfred werkt als vrijwilliger in het glasatelier. Per jaar worden er meer dan duizend van deze objecten gemaakt,  vertelt Alfred. Meestal door groepjes van drie of vier, maar in totaal door dertig tot 32 bewoners. Al die schoteltjes, schaaltjes en dergelijke zijn voor de gasten ook te krijgen tegen inlevering van één of meer vouchers. Ze zitten ook in sommige kerstpakketten die de vrijwilligers kunnen uitkiezen om als dank voor hun inzet mee naar huis te nemen. Maar in die kerstpakketten zitten natuurlijk ook andere producten die bij Dimence zijn vervaardigd: kleine kerststukjes of voedertaarten voor de vogels in de tuin.

Intussen hebben de twee midwinterhoornblazers, die al vele jaren trouwe gasten zijn op de Winterfair, ook niet te klagen over gebrek aan belangstelling. Bij hun standje is het een komen en gaan van vooral mannen die wel eens willen weten hoe dergelijke muziekinstrumenten worden gemaakt en waarvoor deze vroeger en nu worden gebruikt. De twee ‘bloazers’ leggen vol passie uit hoe met zaag, boor, beitels en ouderwetse schaven een tak van bijvoorbeeld een els of berk ambachtelijk wordt omgetoverd tot een hoorn, die bij gunstige weersomstandigheden een bereik kan hebben van wel zeven kilometer. Elke hoorn heeft zijn eigen, onderscheidende toonhoogte. Maar elke bloazer kent het geluid van de hoorn van een ander. En nee, het is geen typisch Twents instrument. Ook in Gelderland, in Salland, op de Veluwe en zelfs in het Duitse grensgebied wordt tussen Advent en Driekoningen de winterhoorn veelvuldig geblazen.

Nekmassage
Frank Looman, activiteiten- en werkbegeleider, loopt door de Steerne. Hij is op zoek naar cliënten die lekker hun nekspieren willen laten masseren in één van de drie stoelen in een apart zaaltje. Ontspanning is heel belangrijk. Voor iedereen. Dat geldt niet alleen op deze Winterfair, maar eigenlijk altijd.
En op de Winterfair zie je waar ontspanning toe kan leiden: vrolijke mensen en prachtige producten die veel waardering krijgen van de bezoekers.