Rennen, kuieren en keuvelen; eerste Deventer Parkloop was een succes

Op zaterdag 8 september werd de eerste Deventer Parkloop georganiseerd op het terrein van Brinkgreven. Organisatie en deelnemers kunnen terugkijken op een geslaagd evenement.

"En denk erom hè? Het is geen wedstrijd. Het gaat niet om de tijd, maar om de gezelligheid!" Met deze woorden sprak Michel Zandbelt, reumatoloog bij het Deventer Ziekenhuis, een enthousiaste groep wandelaars en hardlopers toe. De groep van zo’n 50 sportievelingen had zich op deze zonnige zaterdagochtend verzameld voor restaurant De Steerne, op het terrein van Brinkgreven, om deel te nemen aan de try out editie van de Deventer Parkloop.

Het concept Parklopen, waarbij georganiseerde en ongeorganiseerde groepen wandelen en hardlopen in parken, is overgewaaid vanuit Engeland. Zandbelt raakte geïnspireerd door deze laagdrempelige manier om mensen in beweging te krijgen. Hij ging als aanjager aan de slag en bracht diverse partijen bij elkaar.
Het terrein van Brinkgreven bleek de perfecte locatie. Niet alleen vanwege de prachtige omgeving, maar ook omdat het evenement voor het Servicepunt Vrijwilligerswerk van WijZ een uitgelezen kans biedt om de buitenwereld naar binnen te halen, meer reuring te brengen en mensen te verbinden.

De eerste editie van de Deventer Parkloop lijkt hierin zeker geslaagd, want aan de start bevond zich een zeer gemêleerd gezelschap. Buurtbewoners, fanatieke wandelaars en hardlopers, vrijwilligers, cliënten, kinderen en zelfs een hond; allemaal waren ze vertegenwoordigd. Na een korte warming up voor de hardlopers en het doorknippen van een lint kon de groep van start gaan. Hardlopers voorop, wandelaars er achteraan.
De deelnemers werden getrakteerd op een zeer afwisselende tocht over het terrein van Brinkgreven. "Een terrein dat nooit verveelt omdat er door het wisselen van de seizoenen telkens iets nieuws te bewonderen is", zo wist een van de wandelaars te vertellen. De route, die aangegeven werd door pijlen, voerde langs historische gebouwen, idyllische brugjes, door bosrijk terrein en zelfs door een stukje weiland.

Om de deelnemers aan te moedigen, werden zij op verschillende plaatsen langs het parcours enthousiast toegejuicht. Onder het toeziend oog van medewerkers van het Rode Kruis werd er gerend, gewandeld en vooral ook veel met elkaar gepraat. Aan het einde van de tocht was er de mogelijkheid om de gelopen tijd te registreren en werden de deelnemers voorzien van limonade en cake.
Omdat deze eerste Parkloop samenviel met festiviteiten rondom Open Monumentendag, kon men ook langs marktkraampjes slenteren om prachtige door cliënten vervaardigde creaties te bewonderen, cliënten aan de slag te zien in de creatieve ruimten en rondleidingen volgen.

Enthousiaste medeorganisator Edwin Burgman van het Servicepunt Vrijwilligerswerk van WijZ kijkt met een goed gevoel terug op de eerste Deventer Parkloop: "Ruim 50 deelnemers! In Nijmegen waren het er de eerste keer 31, dus dat record is al verbroken!" Hij legt uit dat het gelopen parcours uitgebouwd zal worden tot een vaste route die 365 dagen per jaar (ongeorganiseerd) gelopen kan worden. Eens per 4 à 6 weken zal er dan een Parkloop georganiseerd worden. "En…", zo vertelt hij stralend, "er hebben zich zelfs al vrijwilligers aangemeld voor het organiseren van de volgende editie!" Naar verwachting zal de volgende Deventer Parkloop eind november of december plaatsvinden.